2016. január 2., szombat

Terminator Genisys

Amikor nekiálltam az új Terminator-nak azt gondoltam, hogy lehetetlen, hogy ez megint félrement. A kellő izgalom a szkepticizmusomat végül legyőzte, és nem érdekelt, hogy ez a film aztán tényleg kapott hideget és meleget is. Már csak azért sem, mert az előző Terminator-t, a Salvation-t is sokan lehúzták, aztán nekem meg szódával elment, több volt benne, mint a Gépek lázadásában, csak nem igazán vitte előrébb a történetet.
A Genisys-sel ha minden igaz egy trilógiát kezdenek el, így valószínűsíthetően kapni fogjuk bizonyos rendszerességgel majd az epizódokat. Hogy jó e ez nekünk? Na, lássuk!
A Terminator univerzum nagyon egyszerű, annak ellenére, hogy egy kis időutazással meg van spékelve. Az emberek gépek feletti győzelme egy ponton túl már csak úgy valósítható meg, ha belepiszkálunk a múltba. Fontos, hogy Connor megszülessen, hogy egy erős harcos a végső győzelem felé terelje az események láncolatát. Az első és második, de tulajdonképpen még a harmadik rész is erre az egyszerű logikára épít. Nyilván a gépek őt, illetve az anyját akarják likvidálni, hogy a jövőt megváltoztassák. Nos a Genisys is erre a logikára épülne, de itt jön a de. Ugyanis hiába örülünk, hogy végre látjuk a jövőből az első részben elmesélt eseményeket, hirtelen minden megváltozik, egyszersmind maga a Terminator univerzum íródik át. Ez egy merész húzás a szerzők részéről, egy cseppet sem kockázatmentes, azonban van benne potenciál abban a tekintetben, hogy nem lerágott csontot kapunk újból. Mégis ez az új alapokra helyezés szinte végig szembe megy a korábban felépített univerzummal, a régihez gyakorlatilag nem kötődik, nincs visszacsatolás, így a hiteltelenség útján kezd haladni. Ha jobban belegondolunk ez egy reboot, amely minden látszat ellenére valami mást akar mesélni, mint amit eddig meséltek nekünk. Az egész filmet egy óriási ellentét feszíti. Egyrészt az új alapokra helyezésből adódó újdonság hatása (amelyet egyébként a trailer olyan mesterien lelő, hogy tanítani kellene), másrészt pedig az eredeti történetet idéző nosztalgiahatás. A szerzők szándéka talán az volt, hogy a hardcore fan-ek, és a "fanyalgók" is megtalálják a számításukat, de ez pont ellentétére fordul szerintem: sem ilyen, sem olyan nem lesz ezáltal a film. Nosztalgiával átitatott újdonság helyett, kapkodó ötletkavalkádot kapunk. Ez a kavalkád persze betudható annak is, hogy trilógiát terveznek, de végtére is teljesen mindegy. Egy kifordított Terminator történetet kapunk, amelyben kiderül, hogy eddig teljesen hülyének néztek minket (kb. ahhoz tudnám hasonlítani, mikor a Dallas-ban Bobbie feltámadt). Az idővonalba történő belepiszkálás pedig éppen elég egy jó, és érthető sci-fi-hez, ráadásul erre épül T univerzum is, úgyhogy nem tartom jó húzásnak az alternatív valóságok behozatalát, itt válik komolytalanná az egész.
Egy költői kérdés: nem találni manapság legalább egy Linda Hamilton kaliberű színésznőt Sarah Connor szerepére? Más az, amikor tv filmekben és sorozatokban kell elbohóckodni (Emilia Clarke), de Sarah szerepére létezhetetlen, hogy nem találtak karizmatikus fiatal tehetséget. Connor-t ezúttal Jason Clarke alakítja, amely a karakterében bekövetkező változása szempontból volt jó választás (bár jómagam inkább néztem volna ismét Christian Bale-t). Amennyiben azt gondolnánk, hogy Arnold Schwarzenegger jelenléte hozza el a cikiség faktort a filmbe, akkor tévedünk. Schwarzi hoz fényt a sötétségbe, egyedül az ő jelenléte alapozza meg a tipikus Terminator atmoszférát.
A rendezést nem adtam volna oda Alan Taylor-nak, aki ezidáig jóformán csak sorozatepizódokat rendezett. Külön félelmetes számomra a cgi orgia a filmben. Kell, hiszen megagiga látványra szomjazik a nép, ezidáig oké is. Viszont tényleg eljutunk odáig, hogy nem kellenek majd színészek a filmbe (akciófilmekben akkorát nem is alakítanak ugye), a fiatal Schwarzi tényleg jó lett. Mindig mondom nem szabad a cgi-nek célnak lenni, az egy eszköz!!
Nem átütő, nem korszakalkotó, nyögvenyelősen újító, de az alapokat felforgató, és nem tisztelő alkotás ez. Nem gondolnám, hogy értelme van ennek, és azt sem, hogy még két film ebből életképes lehet. Szegény Terminator-t hagyni kellene már nyugodni békében.

4/10

3 megjegyzés:

  1. Ez egy akkor bődületes lószar volt, hogy tesómmal fogtuk a fejünket, hogy úristem mi lett a terminatorból. Nem elég, hogy egy súlytalan, csiricsárú, TV film színvonalú akció-kaland film lett, de a humorosság az mindennek az alja volt. Hogy a lófaszba jön a Terminator univerzumba a humor?? Ez egy Terminator paródia lett.

    VálaszTörlés
  2. Nem védem a filmet, mert tényleg ultragagyi, de a humor ott van a Terminator univerzumban. Gondolj csak a második részre, mennyit arcoskodott Connor és a gép! De itt a bájos vicsorvigyortól én is kiakadtam.

    VálaszTörlés
  3. Igen, bele is akartam írni a kommentembe, hogy ok, a 2-ben is volt jó fajta humor, de ott mérsékkel, és ízlésesen, nem pedig 5 pefcenként valami bohóckodás, meg beszólogatás.

    VálaszTörlés