2016. február 24., szerda

Illum Sphere - Second Sight EP

A Second Sight egy két track-es EP, amely 12-n jelent meg, de elérhető mp3 formátumban is. Ez a kiadvány a 2014-es Spectre Vex-et követi, amely önmagában már egy jól kiforrt stílusról árulkodott. Illum Sphere első LP-je szintén 2014-ben Ghost of Then and Now címmel jelent meg, amely hangulatra egy egységes képet mutatott, de stílusba elég széles spektrumot ölelt fel, éppen ezért egy szét eső album volt, amelyen még nem igazán voltak tapasztalhatóak az egyedi stílusjegyek. Az albumról itt írtam. Az angol dj-producer-re egyébként a szférikus hangzás jellemző, zenéje egy homályos, misztikus dimenzió átszűrődése saját világunkba.
A Second Sight-ra is jellemző tehát ez a fajta erős hangulat. Sőt, talán még az eddigieknél is többet szippant be valóságunkból Sphere "fekete lyuka". Az eddigieknél is sötétebb hangulatot kapunk, amelyet erősít a track hipnotikus jellege, és mély tónusa. A kétségbeesettség és a paranoia jutnak az ember eszébe, miközben az ismétlődő taktusokat hallgatja. Külön öröm, hogy a cold wave területére merészkedik, kifejezetten jól áll neki ez a kaland. A másik dal, a Ritual, már kevésbé egyedi megszólalású, de ez semmit nem von le az értékéből. Erre a track-re a minimalizmus jellemző, lágy szinti témák alkalmazásával. A monoton hipnotikus jelleg itt is megvan, azonban kevésbé fagyos mint a címadó single, inkább a chill, amely meghatározó jelleget ad a track-nek. Ebben inkább tud oldódni az ember, de ez is dark, itt sem kapunk eufórikus érzést.
Elmondható, hogy hangulatra nagyon erős a kiadvány, és az is látszik mostanra, hogy egyre jobban kezd formálódni egy egyéni arculat. Ahogy a Spectre Vex mérföldkövekre precízebb anyag volt az LP-jénél, erről a két dalról is elmondható, hogy önmagukban megállják a helyüket. Arról azonban még mindig nem vagyok meggyőzve, hogy albumnyi dalban a "tartalom-forma" egységet tudná tartani. Idővel gondolom ezt is megtudjuk.

7/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése