2012. november 27., kedd

Spanyol nátha

 
Mivel a náthától egy kissé kidőltem, végre jutott arra idő, hogy lemaradásaimat pótoljam. Az igazság az, hogy régóta szemezgettem spanyol horrorokkal, most kettőt sikerült megízlelnem.
Időbűnök (Los Cronocrímenes, 2007) címmel egy alapvetően csontig lerágott sztorival rendelkező, de mégis végig lebilincselő logikailag tiszta és követhető filmet kaptam. Alapvetően ez inkább science fiction keretbe foglalt thriller volt, de egyébként is jobban díjazom a nem természet fölöttis történeteket. Annak mindenképpen ajánlós, akinek a Nyisd ki a szemed féle filmek bejönnek. A film egyértelmű közönségfilm annak minden pozitív és negatív tartalmával. Amit azonban díjazni lehetett, hogy amerikai társaihoz képest kevesebb szájbarágást kaptunk, noha a téma egyébként adta volna azt. Szintén tettszett, hogy végig lehetett a logikáját követni, ami az elején adott esetben nehézség volt, a végére azonban egyre inkább kiszámítható. Az alaptörténet szerint egy házaspár beköltözik új házukba, de a szomszédos erdőben különös mozgásra figyel fel Héctor, a férj. A dolognak végére járása közben egy bekötözött fejű alak megtámadja, és meg akarja ölni. Ki ez az alak? Miért üldözi Héctort? Ezek azok a kérdések amelyekre választ kapunk a filmben, ahogy az idővonalon végighaladunk. Összességében logikus, szórakoztató és izgalmas film volt.

 
A másik spanyol film a Rettegés (Eskalofrio, 2008) volt. Shanti a fotofóbiás serdülő nem tud létezni a spanyol városban. Orvosa tanácsára egy olyan helyre kell költözniük, ahol kevés a fény. Egy távoli völgy falujába költöznek édesanyjával. Az erdőben azonban van valami, ami több emberi áldozatot követelt. A probléma azonban ott kezdődik, hogy ez azóta van így mióta az anya gyermekével a faluba költözött. A film tulajdonképpen Santi oknyomozásáról szól, hiszen bizonyítania kell ártatlanságát. A titkok sorra derülnek ki, az emberek hullanak. Alapvetően az Árvaház (El Orfenato) című film hangulata és történetvezetése van egy kicsit ráhúzva erre a filmre, lekötni lekötött, de abszolout egyszer nézős kategória. A mainstreamitást fokozza Blanca Suárez (Internátus, A bárka) szereplése a filmben, bár jómagam sohasem voltam elájulva tőle. Ez inkább volt horrorisztikus mint az Időbűnök, de ennek ellenére az Időbűnök felé billen a mérleg mivel spanyolban is láttunk már ehhez hasonlót. Ha náthám ettől a két filmtől nem is múlt el, de legalább nem magammal foglalkoztam ez idő alatt sem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése