2012. november 4., vasárnap

Horrorfest


Szar kedv ide vagy oda úgy döntöttem, hogy a horror szezon közepén idén sem akarok kihagyni egy kis jól eső borzongást. És, hogy mazohisztikus hajlamom tetőfokára hágjon, francia horrorfilmekkel simogattam a lelkem. Azt kell mondjam, hogy ezeknél azért vannak sokkal jobbak, sajna a Magasfeszültség színvonalát egyik sem érte el. Azért többnyire szórakoztatóak voltak.
Az első amit megnéztem az a Frontiére(s) volt. Ezt a filmet az a Xavier Gens rendezte, aki két éve a Hasadás-t (The Divide). Igazi francia naturalisztikus trancsír film volt, amelyet persze megtűzdeltek egy kis idegtépéssel is. Igazából még azt kell mondjam tettszett, mert külsőségekben nagyon ott volt. Aktuálpolitikai történés: külvárosi zavargások, francia hip-hop, és kitűnő operatőri munka. A sztori pedig egy szóval gagyi, de ezt is kell tudni értékelni: Fiatal lázadó muszlim kölykök egy csoportja a nagy balhé után Hollandiába oson elkölteni a lóvét, az út hosszú és a határnál betérnek egy fogadóba, ahol a náci leszármazott család éppen a tiszta vérvonalat frissítené. El lehet képzelni mik történnek a muszlim fiatalokkal. A sztori maga is szórakoztató, és szerencsére a film ennek ellenére nem volt fárasztó. Ebben a filmben lényegében a Pszicho és a Texasi láncfűrészes találkozott. Klisék voltak, de csínyán bántak velük.

A következő amit megnéztem a Sheitan volt. Na ez tényleg nem volt egy kiszámítható film, klisés megoldások sem voltak benne. Ennek ellenére nem tettszett, mert az embert végig feszültségben tartotta, és ez a feszültség soha nem tudott levezetődni. Éppen ezért a felétől kezdve szabályszerűen unatkoztam rajta. A sztori magáért beszél: fiatalok egy csoportja buli után az újonnan megismert csajszival elmennek annak szülőtanyájára. Hamarosan kiderül, hogy itt senki sem komplett, főleg a tanya gondnoka, akit egyébként Vincent Cassel alakít. A gondnok felesége gyereket vár, és játék bábut készít neki, de sajnos hiányzik még a játékbáburól néhány dolog........ Ez elég béna, ráadásul a végén is összezavarják a dolgokat. Egyedüli erénye Cassel alakítása, aki egyben a gondnokot és a feleséget is alakítja. Valahogy ez a belterjes szaporulatos sztori nem fogott meg, végül is nekem egyáltalán nem tettszett.

 A harmadik film az Ils volt. A három film közül ez tettszett a legjobban. A francia horrorokra jellemző eredetiség végre ebben a filmben megjelent. Bár ebben nem volt az elején elkezdem aztán végül teljesen másról szól a film jellegű beütés, mert már az első jelenet is horror jelenet volt. Tulajdonképpen nem is nagyon cicóztak, az elejétől a végéig rágtam a körmöm rajta. Nagyon bejött az operatőri munka, az erdőben szaladós jelenetek igen jól el lettek találva. Igazából a sztori olyan, ami mindenkivel megtörténhet, talán ezért izgultam végig a főhősökért. Sztori: végre egy értelmiségi házaspár (egy kicsit a bulizós fiatalok már a tökömön jönnek ki) akik Romániában élnek, a nő tanít, a pasi író. A hétvégét kettecskén el szeretnék tölteni az erdő közepén álló házukban. Azonban éjjel valaki rájuk tör.....A csattanót nem lövöm le, mert üt kegyetlenül, és a három film közül ez a leginkább ajánlós. Annyi biztos, hogy a végső poénért érdemes végig izgulni a szűk másfél órát.



Szóval idén Halloween-re ezek jutottak, a Sheitan-t leszámítva meg vagyok elégedve. Itt az ideje, hogy megnézzem mi az újság a spanyolok háza táján.

3 megjegyzés:

  1. Az ILS az egyik kedvenc horror filmem, remek választás! :)

    Üdv. az arénából!

    Phoxie

    VálaszTörlés
  2. Hello PhoxieMaxie! A végére rájöttem, hogy már meséltél a filmről, de közben szerencsére semmi sem ugrott be.

    VálaszTörlés
  3. Four Tet, francia horror filmek, Kétházközt...miegymás, szóval szuper ez a kis blog, olvasód leszek, ;) másrészt várom az időpontot tőled, hogy mikor ülünk már be valahova iszogatni kicsit. Te, én meg Ivi...

    VálaszTörlés