2015. március 31., kedd

Fort Romeau - Insides

Az Insides Fort Romeau második lp-je, az első 2012-ben jelent meg Kingdoms címmel. Anno nem nagyon figyeltem fel rá, de szép lassan mindig megjelent tőle egy kiváló remix, amely az eredeti dalokhoz egy egyedi szájízt kölcsönzött. Olyan előadóknak készített remix-eket mint a Beacon, Cut Copy, Gold Panda, vagy az Alt-J. Majd 2013-ban megjelent a Stay / True ep, amellyel először pillanthattam bele belső kis világába. Monumentális építkezése már ekkor feltűnt, és ezt a jellemzőt az új anyagra is átörökítette.
Az Insides akár egy fejet hajtás is lehetne a Chicago-i house szcéna előtt, hangzásra tehát meglehetősen old-school. Ez a tulajdonsága első hallgatásra nem éppen hagy pozitív nyomot, hiszen az az érzése támad az embernek, hogy semmi új a nap alatt,  hirtelen a kilencvenes évek elejére csöppenve. A monumentális építkezés ezt az élményt erősíti, repetitív jellege szintén diszkomfortot idéz elő. Ugyanakkor ahogy haladunk előre a tracklist-ben úgy áll rá végül a fülünk a dologra, és az album közepe fele már feltűnik, hogy közben mennyi nüansz van elrejtve a sorok között. Ennek a fajta építkezésnek ugyanis az az előnye, hogy teret ad a témák variációira. Az Insides esetében nem kell éles váltásokra gondolni, ugyanis az előadó szigorúan a műfaji határok között marad, a kevesebb több elvet vallva a fokozatos építkezés és levezetés fonalán haladunk szinte végig ezen az úton. Minél többet hallgatjuk meg az albumot, egyre több nüanszot fedezünk fel, amelyek a lüktető monotonitásnak kitűnő ellenpontjaiként szolgálnak.
A legfőbb erőssége az albumnak a kitűnő hangulatteremtés. Van egy különleges vibrálása a lemeznek, amely rabul ejti a hallgatót. Ez egyfelől köszönhető a monotonitásnak, amely a house keretein belül kezelt változatos ritmusképletekben nyilvánul meg. Azonban a hangulatteremtés másik fontos összetevője a dallamosság. Ugyan nagyon kevés track-ben vannak hangminták, szám szerint kettőben az All I Want-ban és a Not a Word-ben, mégis azzal, hogy ambient szerű hangokat pakol a ritmusok alá, előidéz egyfajta pozitív lendületet, ezáltal sokszor nincs is hiányérzete az embernek a hangminták miatt. Érdekes, hogy ez a fajta lendületesség mindannak ellenére megvan, hogy az Insides-ot inkább sötétebb tónusok jellemzik. Ez a fajta sötét atmoszféra adja meg a keretét az albumnak, de az erő és a lendületesség szinte kivilágosítja az egészet. Ez a fantasztikus az egészben, hiszen amikor elkezdődik egy track a fortyogó ritmus monotonitásában szinte elveszünk, a track végére azonban pontosan tudjuk honnan hova jutottunk. Ez a fajta hangulati ellentmondás mindenképpen pozitív és azt bizonyítja, hogy egy dark lemez-ből is lehet töltődni. A microhouse-ambient combo a legtöbb esetben nagyon hatásosan tud működni, ez határozza meg az atmoszférát és ennek lehetünk a rabjai. Emellett az is érezhető, hogy haladunk előre, maga a hangzás rövid két év távlatából is rengeteget fejlődött, konkrétan sötétedett.
Az Insides azonban a sajátos atmoszférájából nem tud kitörni, a tipikus hangulatzene mintapéldája. Ez abból a szempontból nem előny, hogy nem válik világossá mégis mi a Fort Romeau recept titka. Nem enged teret magának, hogy mégis egyedivé tudjon válni, nincsenek kiugró pontok a lemezen. A kiváló atmoszféra egy jó dolog, de még annál is jobb ha látjuk az előadót mögötte.
Emellett pedig az idővel is jobban kellene gazdálkodni, van egy két pillanat a lemezen, amikor már a túlnyújtottság fogalma juthat eszünkbe. Erre jó példa az egyébként nagyon hangulatos Lately, amelynek közepe egy hömpölygő ambient témába vált át. Itt a tíz perc játékidő indokolatlanul soknak tűnik. A lemez legerősebb pontja a közepén elhelyezkedő All I Want-Isides-Not a Word hármas egység. 
Mind ennek ellenére ez egy jól összerakott zene, kétségtelenül profizmusról árulkodik, érződik a munka rajta, és a fokozatos fejlődés is tetten érhető a lemezen. Azonban érzek itt egy korlátot (nem feltétlenül műfaji jellegűt), amelynek lebontásán még dolgozni kell. Addig is azonban rongyosra lehet hallgatni a lemezt, főleg remekül fog passzolni a nyáréjszakákon történő hazavezetéshez.

7/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése