2015. január 28., szerda

Ghost Culture - Ghost Culture

Elsőre idegesítő, aztán felpörgetően izgalmas, idővel azonban rá jön az ember, hogy nincs semmi új a nap alatt. 
Nem tisztem lehúzni senkit az első mondatommal és nem is igazán ez volt a célom vele. Annyi viszont bizonyos, hogy pont attól működik ez a zene, hogy érnie kell. A dalok felépítésükben és dallamvilágukban igen komplexek, sőt maga a zene is fenn tudja tartani a figyelmet egy darabig. Attól viszont nem tudok elvonatkoztatni, hogy zeneileg ez az album nem több egy kilencvenes évek klubzene világát megidéző stílusgyakorlattól. 
Sajnos Jason Greenwood személyisége nem üt át az anyagon, ezáltal nem is érzem személyesnek ezt a lemezt. Lélektelen elektropop, amely kitűnően táplálkozik a kilencvenes évekbeli klub feeling-ből. Mindemellett persze melankólikus, amely az itt-ott disszonáns dallamívekkel még jól is áll az előadónak és talán ez az egyedüli, amely egyedi szájízt ad az egésznek. 
A lemez hallgatása közben elgondolkoztam azon, hogy kb. így szólt volna a chill-wave a kilencvenes években. Ez persze az én agyszüleményem de tény, hogy azt a fajta hálószobapop-melankóliát érzem rajta, csak hát az egész körítés meg so 90-s. 
Számomra a záró The Fog a legkedvesebb és talán azért mert a chill-wave hatás talán itt a leginkább nyilvánvalóbb és leginkább letisztult, egyébként félelmetes dallamvilága van. A lemez közepe leül egy picit, a tempóból vissza vesz. Nem mondanám, hogy ezek a dalok kevésbé érdekesek, hiszen maga a színvonal egyébként konstans a lemezen: egy biztonságos kellemes. Ettől függetlenül van benne fantázia, hiszen késztetést éreztem a dalok befogadására, és valóban többször is kell őket meghallgatni. Ez az élvezet része a dolognak, mert végül a konklúzió mégis az, hogy kell még ezekhez a dalokhoz valami, amitől mondjuk nem un rá az ember nagyon hamar, vagy amire két hónap múlva is emlékszem, pont ezért elő is veszem. A fájdalmas igazság azonban mégis az, amilyen hamar addikt lesz tőle az ember, ugyanolyan hamar feledhető is. Tanulság: Greenwood, találd meg saját hangodat, és talán izgalmasabb anyagot hozol össze legközelebb!

6/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése