2013. december 23., hétfő

Forbrydelsen II.

A BAFTA díjas sorozat második évadjára két évet kellett várni, ugyanis nem a soron következő évben gyártották le, hanem 2009-ben. Az első évadot olyan szinten elvarrták, hogy annak bármilyen folytatására kevés esély volt. Ráadásul a sorozat Forbrydelsen 2 néven futott, amelyről arra lehetett következtetni, hogy nem lehet majd kötni elődjéhez. Ez tulajdonképpen az első rész első kockáiban bebizonyosodott, újabb gyilkosság történt. Itt azonban meg kell állni egy pillanatra, ugyanis mint kiderült, közel sem közhelyszerűen újraismételt, megidézett feeling-et kapunk.
Sarah Lund (Sofie Gråbøl) két éve lemondott rendőri tisztségéről és a határőrségnél múlatja unalmas napjait, addig amíg a rendőrség szakértőként fel nem kéri egy közel sem szokványos gyilkosság felderítésére. Itt volt az a pont, amikor azt éreztem, hogy ez az évad egy felesleges üresjárat lesz. A helyzeten az sem javított, hogy a képbe került egy nacionalista szál is, méghozzá a muszlim terrorista cselekmények kapcsán. Tehát az elején nem volt biztató a helyzet, mármint ami a történetet illeti. Ehhez még az is hozzájárult, hogy a sorozatból jóformán kiírtották a drámai elemet, amely miatt -többek között- az első évad nagyon szerethető volt. Aztán letisztul a kép, amikor leesik, hogy ez egy teljesen új sorozat. Mindenféleképpen méltányolandó az újítási törekvése a készítőknek. Az első dolog amely rögtön szemet szúr, hogy a második sorozat 10X60 perces, szemben elődjével, amely ugye 20 részes volt. Ebbe nehezen lehetett volna olyan jellemfejlődéseket bemutatni, mint az első sorozatban volt, bár azért próbálkozni lehetett volna. Ellenben kapunk egy jóval koncentráltabb sztorit, ahol nincsenek szétfolyások, lelki mellékvágányok, csak az ügy van. Kevésbé lett hangsúlyos a misztikum, jóval profánabbul tárják elénk a dolgokat, de szerencsére a mélyen az erdőben helyszínek megmaradtak. Megtartották viszont a történet három szálon futtatását: a rendőrségi szálat és a politikai szálat nem cserélték le, viszont a családi (drámai) szálat itt egy katonai szál váltja fel. Viszont a történetvezetés teljes mértékben átalakult. Egyrészt itt már nem egy gyilkosság elkövetőjét keressük, hanem sorozatgyilkosságok történnek, ahol az a cél is bekerül a képbe, hogy a következőt ne kövesse el. Másrészt itt is minden egyes történeti szál kötődik az eseményekhez, de a történetvezetés úgy alakul át, hogy az egyes szálak keresik a maguk igazságát, de ezek a szálak még a végén sem keresztezik egymást. Ez azért izgalmas, mert az egyes szálakon feltárt információkat a nézőnek kell összeraknia, és mondjuk azon izgulnia, hogy Lund időben jöjjön rá, nehogy bekövetkezzen a tragédia. Tulajdonképpen ettől nőt a szememben ez az évad, hiszen túljutottunk már rég azon a kérdésen, hogy "ki ölte meg Nanna Birk Larsen-t", és nem próbált ugyanerre a sémára felépíteni egy történetet. A koncentráltság megmutatkozik még abban, hogy úgy érezzük jobban peregnek az események. Konkrétan itt szinte minden részben volt valamilyen akciójelenet, szerencsére nem volt céltalan egyik sem.
A színészi játékban egyértelműen Nicolas Bro (Ádám almái, 2005) viszi a pálmát, aki az igazságügy minisztert alakította a sorozatban. Mackós alkatából arra lehetne következtetni, hogy a halvér típust fogja megformálni, de ez nem így történt. Szépen kinyílik a végére, és az izgulós-leízzadós kezdést egy lehengerlő, igazát érvényre juttató agresszor szerep folytatja, és végül egy meghunyászkodó, sorba beálló politikus lesz belőle (méghogy kimaradt a jellemábrázolás!). Kisebb szerepekben feltűnik még Pilou Asbæk (Egy család, 2010, Emberrablás, 2012), Søren Pilmark (A birodalom, 1994, Gengszterek fogadója, 2000) és Lotte Anderson (Nézz balra ott egy svéd, 2003) is, de a szereposztás nincs olyan parádés mint elődjében.
Összegezve a kezdeti ellenérzésem igen hamar újra függésbe csapott át, köszönhető ez annak, hogy újdonságokkal szolgált a sorozat, másképpen, más úton érte el, hogy a figyelmet lekösse. Az évad végi csattanó pedig ezúttal is félelmetes rádöbbenést eredményez, amely önmagába véve is elvinné a hátán a sorozatot. Ezek után nem kérdés, hogy nem harmadik évadról, hanem harmadik sorozatról kell beszélnünk a továbbiakban, amely remélem ismét valami egészen mást és újat tartogat majd.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése