2013. október 23., szerda

Forbrydelsen 1. évad


Végre elérkeztem az első évad zárásához annyi agyalás, és sokszor már túlzásba vitt fordulatok után....na de ez egy sorozat, ennek így kell lennie. A dánok most is megmutatták mitől döglik a légy. A Forbrydelsen (rendkívül "szellemes" magyar fordításban: Egy gyilkos ügy, nemzetközi forgalomban: The Killing) egy nemzetközileg is nagy sikert aratott Bafta díjas thriller sorozat. Egy igazi ritkaság, hiszen manapság kevés olyan sorozat létezik, amely egy ügy megoldására fókuszál. Az amerikaiak természetesen már elkészítették a remake-et (The Killing), de annak csak a pilot-ja volt sztorihű, aztán eléggé eltértek az eredeti csapástól. 
Minden rész a nyomozás egy napját mutatja be. A központi kérdés: ki ölte meg Nanna Birk Larsen-t? Merthogy egy brutális gyilkossággal kezdődik a sorozat, és Sarah Lund ( Sofie Gråbøl) nyomozónőhöz kerül az ügy, aki fékeveszett megszállottsággal próbálja meg a rejtélyeket felderíteni. Az egész sorozat titokzatossággal övezett, hagynak minket gondolkozni, indokolatlanul sohasem lövik le a poént. Azonkívül az a legnagyobb erénye, hogy azt próbálja bemutatni, hogy egy fiatal lány meggyilkolása milyen változásokat hoz az egyébként látszólag semmilyen kapcsolatban nem álló emberek életében. Félelmetes ahogyan a gyászoló család, a politikai közszereplő, a nyomozónő egyéni sorsa összekapcsolódik és az is ahogyan változik egyrészt a lány halála miatt, másrészt a nyomozás során feltárt dolgok miatt. Az egész egyébként meg van fűszerezve egy cseppet sem egészséges politikai összeesküvés elmélettel, amelyet a koppenhágai polgármester választás előkészületei során követhetünk nyomon. Fordulatok, fordulatok hátán, kőkemény drámai pillanatok, de csöppet sem hatásvadász módon prezentálva. Ja, és fantasztikus score mindez alatt. Az évad vége pedig lúdbőröztető felismerést tartogat. Oltári jó a színészi játék, hitelesek a szerepek. Állítólag a szereplők nem tudhatták ki a gyilkos, mindig az aktuális rész forgatókönyvét kapták meg előtte, így próbálták a játékot is hitelessé tenni (ez egyébként reklámfogásnak is jó).
Mivel nem cliffhanger-rel zárult az évad ezért gőzöm sincs mit tartogathat a második évad. Egy biztos Nicolas Bro-t (Ádám almái, 2005). Ja, színészek: számomra kánaánság!!, ugyanis egytől egyik dán filmszínészek: Ann Leonora Jørgensen (Olasz nyelv kezdőknek, 2003), Søren Malling (Emberrablás, 2012), Lars Mikkelsen (Szerelem magyarázat nélkül, 2002), de még mellékszerepekben is rengeteg ismerős arc bukkant fel (David Dencik, Kim Bodnia, Jakob Cedergen, Nicolaj Kopernikus).
Szóval nem sokára kajázom a második évadot is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése