2013. augusztus 25., vasárnap

Dead Man Down



Amikor egy skandináv rendező elkalandozik a tengerentúlra, az mindig egy külön élmény számomra, hiszen kedvemre fanyaloghatok általában a végeredményen. A Dead Man Down sem kivétel sajnos. Ha jól emlékszem a Susanne Bier rendezte A tűz martaléka volt az utolsó skandináv rendezte amerikai film, amely elnyerte a tetszésem. A legnagyobb sokk egyértelműen Thomas Vinterberg Kedves Wendy-je volt. Stílszerűen legszívesebben fejbe puffantottam volna magam a végén. Véleményem szerint az esetek döntő többségében minőségi romlás tapasztalható és ki merem jelenteni, hogy bármelyik rendező a saját hazájában tudja leghitelesebben kihozni a maximumot magából.

Niels Arden Oplev (A tetovált lány) svéd rendező ezúttal amerikában forgatott egy magyar vonatkozású thriller-akció filmet, svéd, francia, albán és amerikai szereplőkkel. A filmről magáról csak annyit, hogy egy kellemes egyszer nézős, kellően agyzsibbasztós történet. Tulajdonképpen ebben minden benne is van. Nem több egy kellően átlagemberre lebutított közönségfilmnél. Azonban Oplev perspektívája érződik a filmen, bár nem ő írta a forgatókönyvet, de tisztába volt azzal milyen történetet fog megrendezni. A kirakós játék szerű történetvezetés itt is megvan, és jókor jó helyen alkalmazza az érzelmi töltést is, és hangyafaszánnyi moralizáció is bele kerül. Számomra ez így azonban egy túlhígított limonádé, amely nyomokban tartalmazza Oplev zsenialitását. Mozgalmasságra nincs panasz, európai filmeken szocializálódott embernek ez így is elég pörgős, bár vérbeli akció szinte csak az elején és a végén volt.
Érthetetlen számomra mit keresnek olyan színész nagyágyúk a filmben mint Isabelle Huppert, vagy Noomi Rapace, tudom hírnév, pénz stb...legalább a limonádé koncentrációját sűrítették.
Ha őszinte akarok lenni annyira nem vészes, szórakoztató és ez a lényeg, de a rendezői út oldaláról a totál felesleges kategória.
4/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése